lunes, 20 de abril de 2015

METODOLOGIA:

Arxiu municipal:


Un cop vam haver decidit el tema del nostre treball vam decidir documentar-nos anant a l’arxiu 
municipal del poble, es tracta d’un arxiu administratiu i històric on es  guarden tots els documents 
antics del nostre municipi . Vam demanar una entrevista amb l’arxivera municipal, la Rosa M. 
Codina a través del correu electrònic que de seguida es va posar en contacte amb nosaltres i 
ens va atendre a l’arxiu molt amablement. Gràcies a ella vam aconseguir molta informació de 
diferents llibres i documents que guarden a l’arxiu. També ens va escanejar moltes fotografies de les
fonts naturals antigues per poder-les fer servir al treball. Ens vam centrar sobretot en la part històrica
del treball. Així doncs, ens vam passar tota una tarda a l’arxiu preguntant els  
dubtes que ens van sorgir en començar el treball.








Entrevistem a la Joana Llordella

Després de haver-nos documentat a l’arxiu i a la biblioteca d’Esparreguera, vam decidir parlar amb gent més propera a nosaltres, i vam decidir a la Joana Llordella, professora de català del nostre institut i  coordinadora de la biblioteca de l’institut, que ha viscut des de sempre a Esparreguera. Gràcies a una altre professora, la Carme Piqué, vam poder tenir accés a ella. Un dia, a l’hora del pati vam estar amb la Joana Llordella a la biblioteca de l’institut, i ens va donar accés a 5 llibres que parlàvem de la historia d’Esparreguera, i ens va estar explicant vivències que ella havia tingut quan havia sigut petita de les tardes d’estiu a les fonts.




Visita a la Biblioteca Municipal d'Esparreguera:

Després de documentar-nos una mica a l’arxiu municipal d’Esparreguera i de parlar amb l’arxivera,  la Rosa M. Codina vam voler documentar-nos més sobre el nostre tema de recerca i vam anar a la biblioteca municipal d’Esparreguera (Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera). Allà  vam 
anar directes a la zona de historia local d’Esparreguera, i després de buscar llibres i llibres en vam localitzar dos, on vam trobar informació sobre com eren les fonts fa anys  .i quina mena d’activitats es feien en el segle passat al voltant d’aquestes fonts. Aquesta informació ens ha estat molt útil per poder comparar l’estat de les fons i per poder completar les dades de les fitxes que hem elaborat de cada font.
















Visitem als avis de la residència:

Al nostre poble hi ha una residència d'avis anomenada Can Comelles. Per ajudar a documentar-nos pel nostre treball, vam decidir anar-hi. Allà vam entrevistar als avis i àvies que havien viscut a Esparreguera des de que eren petits. Ens van ajudar a resoldre dubtes que teníem, a veure com ha canviat la vila i a obtenir més informació pel nostre treball. Vam entevistar a nou avis i a partir de les seves repostes vam utilitzar la informació com a punt de partida en la nostra recerca d'informació.

Amb en Ramon Otero, de la residència de Can Comelles.

Entrevistem als tècnics de Medi Ambient d'Esparreguera


Vam aconseguir contactar amb els tècnics de medi ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, la Lídia Quevedo i el Josep Grau. Molt amablement es van oferir a venir un matí a classe a l’hora de l’optativa de recerca. Prèviament havíem preparat en grup les preguntes per acabar de documentar-nos per fer les fitxes de les fonts. Ens van portar molta informació que ens va ser  molt útil per poder acabar d’elaborar les fitxes. També, ens van portar les fitxes  de l’anàlisi de les fonts fetes per l’Ajuntament d’Esparreguera i ens van assessorar sobre el nostre treball. Per una altra part, ens van comunicar que volien recuperar una font, la font de la Guarderia, però que necessitaven ajuda, llavors ens vam oferir a ajudar-los. Així que ja estem apunt de recuperar una part del nostre patrimoni natural que estem estudiant.




Anem d'excursió:

Per obtenir informació sobre les fonts vam haver de fer excursions per localitzar el màxim nombre de fonts naturals per tal de realitzar una fitxa tècnica de les característiques de la font i  l’anàlisi químic de l’aigua
Caminant per la muntanya  buscant la font del violí



Intentem localitzar una font

Vam tenir varies dificultats per accedir a les fonts o simplement per trobar-les ja que amb el pas del temps estaven molt deteriorades o fins i tot n'hi havia de desaparegudes.

 Font de Sant Magí

Un cop recopilada la màxima informació vam comparar les fitxes unes amb les altres fins arribar als nostres resultats i conclusions.



Anàlisi físico-química


Per fer l’anàlisi físico-química nosaltres ens fixàrem en els següents paràmetres: temperatura, terbolesa, pH, nitrits, nitrats, clor, duresa, i a més escollírem l'olor, com paràmetre organolèptic.  

Paràmetre organolèptic
El sabor i l'olor són paràmetres importants que estan relacionats però ja que en totes les fonts visitades ens vam trobar el cartell no potable només vam usar el sentit de l'olfacte en el nostre estudi.
- Així, per determinar l'olor,  ens acostàvem a l’aigua, per què no ens confongués la seva olor amb la de l’entorn i la oloràvem.

Paràmetres físics
- Per mesurar la temperatura omplírem un recipient sota el doll, introduíem el termòmetre de manera que la part inferior quedés submergida totalment i després de 2 minuts anotàvem la lectura.
- Per determinar la terbolesa de l’aigua simplement l'observàvem durant una estona i miràvem si hi havia algues, brossa o simplement tenia partícules en suspensió.


Paràmetres químics

Per a mesurar el pH vam emprar tires de paper de pH (laboratori) . Realitzàrem les anàlisis in situ. Vam posar un tros de tira sota el doll d'aigua 2 segons. Immediatament després vam comparar el color que agafa la tira amb l'escala.





- Per a mesurar els nitrits vam emprar tires reactives (Test Merckoquant de nitrits). Realitzàrem les anàlisis in situ. El procediment seguit va ser: submergir la tira 3 segons sota l'aigua, després la deixem assecar 1 minut i comparàrem el color de la tira amb l'escala de colors que hi ha a l'envàs per a efectuar la lectura del valor.






- Per mesurar els nitrats vam emprar tires reactives Merckoquant. Realitzàrem les anàlisis in situ seguint el mateix procediment descrit anteriorment.




- Per mesurar la duresa empràrem  les tires del test de duresa total Reflectoquant. Realitzàrem les anàlisis in situ seguint el mateix procediment descrit anteriorment.  




- Per mesurar el clor empràrem  les tires del test de Reflectoquant. Realitzàrem les anàlisis in situ seguint el mateix procediment descrit anteriorment.  


Tenint en compte els mitjans dels que disposàvem per fer les anàlisis amb els nostres resultats no podem parlar de la potabilitat de les aigües.

No hem realitzat cap anàlisi biològic ja que encara no disposem de suficients coneixements per poder realitzar-los.

No hay comentarios:

Publicar un comentario